dijous, 20 de març del 2014

MUS-E 2014

Un any més ja arriba la primavera i el Sant Jordi (23 d'abril) però el mateix dia també celebrem el Dia MUS-E en què interpretem una dansa que hem après amb el mestre ballarí Jordi Puigdefàbregas.



Enguany treballem una música sense text, instrumental, d'una regió d'Europa (Catalunya) i representant amb el cos símbols de Catalunya. I quins són?

Alguns estan en la música. Enguany hem escollit una sardana (=la dansa més característica de Catalunya). Cal dir que aquest any, Barcelona és capital de la sardana i que un curs més els alumnes de 6è aprendran aquesta dansa amb els avis i àvies del barri que vénen a ensenyar-nos-la per ballar-la plegats el 23 d'abril.
Però nosaltres ballarem una sardana contemporània, una creació del grup Els Laietans que combina la sardana i fragments d'una cançó molt coneguda per tots vosaltres, quina és?
Escolta-la aquí per endevinar-ho!

La sardana és una dansa i una música que l'interpreta un grup de música, aquest conjunt instrumental es diu Cobla. Dins de la cobla hi han instruments ben coneguts i presents a tot el món com el contrabaix, la trompeta o el trombó però n'hi han que són únics de la música catalana. Veiem-los:

el Flabiol, de vent fusta bisell


el Tamborí, de percussió indeterminada


El flabiol i el tamborí els toca el mateix músic, un amb cada mà


el Tible, de vent fusta canya doble


la Tenora, de vent fusta canya doble


Podeu veure i escoltar la Cobla sonant alhora a l'apartat Instruments d'aquest blog, al final de tot.
La cançó que ballarem està interpretada pels Laietans i la Cobla Sant Jordi, una de les cobles més importants del país. Però a més dels instruments que us he comentat, n'hi ha un altre que també el que toquen els nostres protagonistes, Els Laietans. Aquest instrument és:

la Gralla, de vent fusta canya doble

Les parts de l'instrument:

Aquest instrument és molt típic per acompanyar musicalment els Castells mentre construeixen les imponents construccions humanes. A continuació vídeo de la UNESCO en la proclamació dels Castells com Patrimoni Immaterial de la Humanitat.




En el següent vídeo podreu escoltar la popular peça Toc de Castells que s'interpreta a dues veus; escolteu com per a la pujada s'interpreta una melodia i per a la baixada una altra.



De la mateixa família i germana de la gralla, el grup Els Laietans també toquen un instrument que sona més greu és:
la Tarota, de vent fusta canya doble



Però recordem les imatges que representarem amb el cos en la nostra dansa:

El cargol bover, a l'inici quan pugem i baixem.

Els focs artificials, amb el gest explosiu dels braços però la caiguda suau com el fum.

La pinya, tancada i compacte...

per fer pujar l'enxaneta.

L'ou que deixem buit per omplir-lo després.
 

Les muntanyes de Montserrat, el cor de Catalunya, que les farem bategar.

I amb els mocadors formem un bonic, lliure i colorit trencadís modernista com
el drac de Gaudí al Park Güell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada